Глютен: що це таке і чому він може бути шкідливим

Глютен – це комплексний білок, який міститься в деяких злакових культурах, таких як пшениця, ячмінь та жито. Для багатьох людей споживання глютену в їжі не становить жодної загрози для їхнього здоров'я. Однак, для людей з целіакією або чутливістю до глютену, його вживання може спричинити серйозні проблеми.

Целіакія – це хронічне аутоімунне захворювання, при якому споживання глютену призводить до пошкодження тонкого кишечника. У людей, які страждають від целіакії, імунна система реагує на глютен, атакуючи та руйнуючи клітини тонкого кишечника. Це може призвести до серйозних проблем із травленням та поганого всмоктування поживних речовин.

Крім целіакії існує також і чутливість до глютену. Для людей з нею вживання глютена може викликати різні неприємні симптоми, такі як здуття живота, пронос, нудоту, втому та депресію. Хоча чутливість до глютену не є аутоімунним захворюванням, вона все одно може серйозно впливати на якість життя.

Що таке глютен?Шкода глютену
Глютен – це суміш гліадинів і глютенінів, білкових сполук, присутніх у деяких злакових, таких як пшениця, жито та ячмінь.Глютен може викликати низку проблем у людей, які страждають на целіакію, аутоімунне захворювання, при якому імунна система реагує на глютен і руйнує кишечник. Також глютен може викликати непереносимість та алергічні реакції.
Симптоми непереносимості глютену можуть включати шлунково-кишкові розлади, здуття живота, пронос, запори, анемію, стомлюваність та депресію.Вживання глютену може призвести до пошкодження кишечника, зниження поглинання поживних речовин у кишечнику, а також до різних проблем зі здоров'ям, включаючи цукровий діабет, хворобу Паркінсона та можливо навіть автимунні захворювання.
Люди, які страждають на целіакію, повинні повністю виключити глютен зі своєї дієти.Для деяких людей, які не страждають на целіакію, але мають непереносимість глютена, рекомендується виключити глютен з дієти або обмежити його споживання для поліпшення самопочуття.

Глютен – це білок, який міститься у багатьох зернових культурах, включаючи пшеницю, жито та ячмінь. Він може викликати проблеми зі здоров'ям у людей із певними захворюваннями, такими як целіакія, чутливість до глютену або алергія на пшеницю.

Чим небезпечний глютен для здоров'я людини?

Чи справді глютен – небезпечний для здоров'я? Відзначимо відразу, що для здорової людини він загрози не становить. Шкідлива ця речовина для хворих на целіакію – підвищену чутливість до гліадину.. Тобто йдеться про нестерпність навіть не глютенів як таких, а лише пшеничних.

Що таке глютен простими словами?

Глютен, або клейковина – це група рослинних білків, які у деяких зернових культурах: пшениці, жита, ячмені, соціальній та продуктах, отриманих їх (хліб, солод). Він надає продуктам еластичність: тісто розтягується, набуває можливості утримувати гази.

Кому не можна їсти глютен?

Є лише три типи людей, яким глютен протипоказаний:

  • тим, хто страждає від целіакії (целіакія – патологічне порушення роботи кишечника, при якому спостерігається непереносимість глютена),
  • тим, хто страждає від неціліякої нестерпності глютена,
  • тим, хто страждає від алергії на глютен чи пшеницю.

Де міститься багато глютену?

До продуктів, що містять глютен відносяться пшениця, ячмінь, жито, тритикале. Овес може бути забруднений при зборі, хоча теоретично він не містить глютен.